web
analytics

Image
image
image
image


10 + 1 Ερωτήσεις με τον Γιώργο Ντόβα

Κλαίρη, Έρικα, Κλειώ
Συνέντευξη που δόθηκε στα Λογοτεχνικά Μονοπάτια την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

1. Η λογοτεχνία σας άλλαξε τη ζωή και τη καθημερινότητά σας και αν ναι με ποιο τρόπο;
Η λογοτεχνία πάντα αλλάζει την ζωή σου. Διαμορφώνει τον χαρακτήρα σου, βοηθάει να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και να αντιμετωπίσεις τα χίλια-μύρια προβλήματα, που σου συμβαίνουν διαρκώς. Επίσης, γιατί όχι, σε βοηθάει να δώσεις λύσεις σε ορισμένα από αυτά. Είναι μία θαυμάσια μέθοδος ψυχανάλυσης. Θέλει όμως, προσήλωση και πειθαρχία. Και πολύ πάθος και δόσιμο, θα έλεγα επίσης. Εάν δεν της δοθείς, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Και το αποτέλεσμα είναι καλό, εάν τα συναισθήματα που νοιώθεις όταν γράφεις ένα βιβλίο, περνάνε μέσα στην γραφή σου και τα νοιώθει και ο αναγνώστης, όταν το διαβάζει.
2. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημενο σας βιβλίο;
Πολύ αγαπημένο μου είδος βιβλίων και όχι μόνον, είναι η Επιστημονική Φαντασία. Δεν έχω μόνον έναν αγαπημένο συγγραφέα. Αλλά εάν χρειαζόταν να διαλέξω, θα διάλεγα τον Ισαάκ Ασίμωφ. Με συναρπάζει ο τρόπος που γράφει και το πώς περνάει τα κοινωνικά μηνύματα, στα βιβλία του. Με το ίδιο σκεπτικό, αγαπημένο βιβλίο μου είναι η σειρά Foundation (Θεμέλιο) ή Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, όπως είχε κυκλοφορήσει παλιά. Και βέβαια θα ήθελα να αναφέρω και τον Άρθουρ Κλάρκ, τον Στάνισλαβ Λέμ και τον Ραίη Μπράντμπιουρυ.
3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;
Δεν θα έλεγα ότι έχω φοβίες και ότι αισθάνομαι φόβο. Ανησυχίες ίσως, μερικές φορές. Έχω συνειδητοποιήσει από πολύ μικρός, ότι ο φόβος είναι ένα θαυμάσιο μέσο για να σε ελέγξει κάποιος. Μπλοκάρει την Κρίση και την βούληση. Έτσι έμαθα να τον ελέγχω και να αντιδρώ. Να παίρνω τις διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις, σαν γεγονότα και να προσπαθώ να αντιμετωπίσω τις επιπτώσεις τους. Άλλες φορές με επιτυχία, άλλες φορές όχι.
4. Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο.
Επειδή γράφω πολύ, εννοώντας ότι τελευταίο βιβλίο, είναι το βιβλίο «Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ» το οποίο έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, θα σας πω λίγα λόγια για αυτό. Είναι το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας «Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ». Η τριλογία θα συνεχισθεί και με άλλα δύο βιβλία, εκ των οποίων το δεύτερο είναι ήδη έτοιμο. Παρόλο που το είδος μου είναι η Επιστημονική Φαντασία, το βιβλίο αυτό, είναι ένα Κοινωνικό Μυθιστόρημα με έντονο το ερωτικό στοιχείο. Αφηγείται την ιστορία και τις καταστάσεις τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων, (τριών γυναικών και ενός άνδρα), οι οποίοι αρχικά και φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Υπάρχει πλοκή, συγκρούσεις, πολλές ανατροπές με ευτυχείς εξελίξεις. Ο ερωτισμός χρησιμοποιείται κυρίως για να εξηγήσει το φέρσιμο και τις επιλογές των χαρακτήρων. Άλλωστε είναι η πηγή της δημιουργίας, η αρχή της ζωής και το ισχυρότερο κίνητρο για τις περισσότερες αιτίες και επιλογές μας. Στην συγγραφή του βιβλίου αυτού, όπως και σε όλα τα βιβλία μου, δεν έκανα κανένα συμβιβασμό. Ούτε ακολούθησα πρέπει και όχι. Η τριλογία έχει βασισθεί σε μία ιδέα που εμφανίστηκε στο μυαλό μου από το πουθενά. Μαζί με την υπόθεση, την πλοκή και την διαμόρφωση των χαρακτήρων. Βρήκα την ευκαιρία έτσι, να αποτυπώσω ιδέες, διάφορες θεωρίες, γεγονότα και συμπεράσματα πολυετούς έρευνας. Το κάθε βιβλίο της τριλογίας, έχει το δικό του θέμα, τον δικό του σκοπό και τον δικό του στόχο. Είναι όμως ταυτόχρονα όλα δεμένα μεταξύ τους. Στο δεύτερο βιβλίο υπάρχει επίσης έντονο και το στοιχείο της Επιστημονικής Φαντασίας.
5. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς το εξώφυλλο σε ένα βιβλίο;
Το εξώφυλλο ενός βιβλίου είναι πάντα σημαντικό, από μόνο του. Είναι η πρώτη εικόνα που βλέπει ο υποψήφιος αναγνώστης. Είναι η «βιτρίνα» του βιβλίου. Αυτό που θα τον παρακινήσει να το πάρει στα χέρια του, να το περιεργαστεί, να διαβάσει το οπισθόφυλλο και να το ξεφυλλίσει. Θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό, αλλά ταυτόχρονα και να «προκαλεί» τον αναγνώστη, με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο.
6. Θα θέλατε κάποιο από τα βιβλία σας να γινόταν κινηματογραφική ταινία και αν ναι ποιο θα ήταν αυτό;
Εκτός από Συγγραφέας είμαι και Σεναριογράφος, καθώς και Συγγραφέας και Σκηνοθέτης Θεατρικών Έργων. Έτσι έχω σχέση και με τον χώρο του Κινηματογράφου και του Θεάτρου. Πριν από την συγγραφή του Βιβλίου, όταν ακόμη μόνον η ιδέα ήταν στο μυαλό μου, είχα συζητήσει με διάφορους παράγοντες του χώρου, αυτή την δυνατότητα. Και δεν κρύβω, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις, επηρέασαν τον τρόπο γραφής μου και την πλοκή του βιβλίου. Το συγκεκριμένο βιβλίο ήδη μεταφράζεται στα Αγγλικά και προβλέπεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο, 2018, στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης έχει προκαλέσει το αρχικό ενδιαφέρον της αγοράς των Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών δικαιωμάτων, όπου θα υποβληθεί για την τελική έγκριση, όταν τελειώσει η μετάφραση του. Υπάρχει λοιπόν, μία μεγάλη πιθανότητα να γίνει Κινηματογραφική Ταινία ή Τηλεοπτική σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελληνική αγορά, δεν έχει γίνει ακόμη η ανάλογη προσέγγιση.
7. Τι σημαίνει λογοτεχνική επιτυχία για εσάς;
Η λογοτεχνική επιτυχία έχει πολλούς παραμέτρους. Άλλα κριτήρια υπάρχουν για τον λογοτέχνη, αλλά για τον εκδότη και άλλα για το αναγνωστικό κοινό. Για μένα από την μεριά του λογοτέχνη, η έκδοση και μόνον ενός βιβλίου είναι επιτυχία. Είναι η ικανοποίηση να το κρατήσεις φρεσκοτυπωμένο στα χέρια σου, να το μυρίσεις, να το δεις να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, να συζητιέται. Εάν μπορέσει να προσελκύσει το αναγνωστικό κοινό και να διαβασθεί, είναι ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Για όλους. Αλλά μην ξεχνάμε κυρίως, ότι η συγγραφή ενός βιβλίου, είναι πολύπλοκη και δύσκολη υπόθεση και ξεκινάει πρωτίστως από την εσωτερική ανάγκη έκφρασης ενός ανθρώπου. Η εμπορική επιτυχία είναι σημαντική, αλλά όχι απαραίτητη. Πολλά βιβλία αριστουργήματα, ξεκίνησαν με απόρριψη και αποτυχία μέχρι να καταξιωθούν. Και αυτά και οι συγγραφείς τους. Και πολλά βιβλία όχι και τόσο καλά, πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Αν και τελικά, τείνω να πιστέψω ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία.
8. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος για να συγγράψετε ένα βιβλίο σας;
Η έμπνευση έχει πολλές πηγές. Οι καθημερινές καταστάσεις, τα βιώματα, τα προβλήματα που ζεις διαρκώς. Τα όνειρα σου, που συνήθως μένουν απατηλά και δεν πραγματοποιούνται, οι σκοποί, οι στόχοι σου, οι επιδιώξεις, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες. Είναι όλα πηγή έμπνευσης. Φτάνει να μπορείς να τα βάλεις όλα αυτά σε τάξη και να πειθαρχήσεις στον εαυτό σου, για να μπεις στην διαδικασία της εξωτερίκευσης, δηλαδή στο γράψιμο. Αγαπημένο μέρος για συγγραφή, δεν υπάρχει. Προσωπικά, διαλέγω ορισμένες ώρες της ημέρας που βρίσκω λίγο ησυχία και γράφω. Ένα ήσυχο μέρος και ένας υπολογιστής, μου είναι αρκετά.
9. Ποια είναι η άποψή σας για την Ελλάδα του σήμερα;
Με έχει προβληματίσει πολύ το γεγονός της πολιτικής κατάστασης. Και όχι μόνον της σημερινής. Σε λίγο ολοκληρώνω την πέμπτη δεκαετία της ζωής μου και επειδή πάντα ήμουν πολιτικό άτομο, έχω καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα. Αυτή την περίοδο επίσης, μόλις έχω ολοκληρώσει ένα βιβλίο μου, που αναφέρεται σε αυτή την κατάσταση και θα γίνει επίσης θεατρικό έργο. Το όλο θέμα δεν είναι απλό. Οφείλεται πρωτίστως στην νοοτροπία του Έλληνα, η οποία είναι ριζωμένη βαθιά μέσα του, εδώ και χιλιετίες. Ο Πλάτωνας πολύ σωστά έλεγε ότι «Μία από τις τιμωρίες της άρνησης συμμετοχής στα κοινά, είναι να καταλήξεις να κυβερνάσαι από τους κατωτέρους σου!!!». Και είχε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Τα Κοινωνικά και Πολιτικά προβλήματα και καταστάσεις που βιώναμε και βιώνουμε, οφείλονται κυρίως σε μας. Στις δικές μας επιλογές, στην δική μας νοοτροπία και στην δική μας αντιμετώπιση. Εάν δεν αλλάξουμε βαθιά μέσα μας, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε ή να αλλάξει το υπάρχον σύστημα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στα λόγια και στην κριτική είμαστε όλοι καλοί. Στις πράξεις είναι που έχουμε πρόβλημα. Μην περιμένουμε λοιπόν, να αλλάξει το σύστημα από μόνο του. Αντιθέτως το σύστημα (και όλοι αυτοί που το εκπροσωπούν), θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να διατηρηθεί έτσι όπως είναι. Και σαν σύστημα, νοείται και το Εκπαιδευτικό και το Πολιτικό-Κοινωνικό. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε από μόνοι μας, είναι αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε εμείς τα κακώς κείμενα, μετά να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας στην αντιμετώπιση αυτών των κακώς κείμενων. Εμείς και όχι το Σχολείο. Οι σωστοί και συνειδητοποιημένοι πολίτες, δεν θα ανεχόντουσαν ποτέ παρόμοιες καταστάσεις, σαν αυτές που ζούμε και κοιτάμε αμέτοχοι και άβουλοι. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Είναι επίσης γνωστό ότι το Πολιτικό Σύστημα που έχουμε, είναι διεφθαρμένο από την ρίζα του. Τους μόνους που εξυπηρετεί, είναι οι Πολιτικοί, τα Πολιτικά Κόμματα και αυτοί που έχουν την Εξουσία. Κανέναν άλλο. Χρειάζεται ριζική αλλαγή, λοιπόν. Του Συντάγματος συμπεριλαμβανομένου. Σαν πρώτη ενέργεια, θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα Πολιτικά κόμματα. Είναι απαράδεκτο κατά την γνώμη μου, χώρες όπως η Ελβετία να εφαρμόζουν πολιτικό σύστημα, που πρώτοι οι Αρχαίοι Έλληνες εφάρμοσαν. Και οι νεότεροι Έλληνες να είναι στο χάλι που βρίσκονται σήμερα. Βλέπε Συμμετοχική Δημοκρατία. Εφικτό είναι. Βούληση και συνείδηση χρειάζεται.
10. Ποιο θα είναι το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Το επόμενο συγγραφικό βήμα μου, είναι παραπάνω από ένα. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ, Η Επόμενη Μέρα», είναι έτοιμο, εδώ και καιρό. Θα εκδοθεί σύντομα πιστεύω. Έχω ήδη τελειώσει ένα Μυθιστόρημα Πολιτικής, Στρατηγικής και Έρωτα, το οποίο θα γίνει και Θεατρικό Έργο, όπως προανέφερα. Θα προσπαθήσω, βέβαια να το εκδώσω και αυτό. Μόλις τελειώσει η Αγγλική μετάφραση του Βιβλίου «Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ» θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και βέβαια μέσα στα άμεσα σχέδια μου είναι η συγγραφή και του τρίτου βιβλίου της Τριλογίας «Κλαίρη - Έρικα - Κλειώ, Project Αναγέννηση». Αυτό θα είναι ένα Διήγημα Πολιτικής Επιστημονικής Φαντασίας.
+1. Μια συμβουλή/ευχή για τους αναγνώστες μας.
Διαβάστε όσο μπορείτε περισσότερα βιβλία. Όσο περισσότερο διαβάζετε τόσο περισσότερο ανοίγουν οι ορίζοντες σας. Μην κοιτάτε αμέτοχοι και άβουλοι, όλα αυτά που διαδραματίζονται γύρω σας, χωρίς την δική σας συμμετοχή. Συνειδητοποιηθείτε, αντιδράστε και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας. Μόνον έτσι θα αλλάξουν τα πράγματα. Μόνον έτσι θα ζήσουν μία καλύτερη ζωή!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους εσάς που αφιερώνετε τον χρόνο σας, για να τα διαβάσετε, όλα αυτά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, όλους σας.


Γιώργος Ντόβας

image